Geschiedenis Familie Blom

Na de Tweede Wereldoorlog begon Thomas Blom, de opa van Aart, met het kopen van kersen op hout. De kersen werden via een veilig verkocht, nog voordat ze daadwerkelijk rijp waren. Dat was echter niet zonder risico’s, want slecht weer of vogels konden grote schade toebrengen aan de oogst. Er waren soms jaren dat heel de kersenoogst verloren ging en dat de kopers beweerden geen kersen meer te kopen. Maar als het nieuwe kersenseizoen weer aanbrak, begon het toch te kriebelen en besloten de kopers keer op keer weer kersen te kopen. Niemand kon de gezelligheid en de sfeer missen.

kersen blom betuwe

Tweede generatie

Familie Blom

Dit was ook het geval bij de zoon van Thomas Blom: Jan Blom. Hij kreeg het kersen kopen mee van zijn vader en ging hiermee verder. “Het was altijd gezellig tijdens de kersentijd”, vertelt Jan Blom. “Het plukken van kersen betaalde in die tijd goed en het was erg gezellig. Er werd bij de koffie gezongen en er werden sterke verhalen verteld. Daarnaast aten we haring met soms een borreltje erbij.”

Derde generatie

De liefde voor kersen werd vervolgens aan de volgende generatie doorgegeven. Aart Blom, de eigenaar van het bedrijf, heeft als 11-jarig jongetje de kersentijd als de mooiste tijd van het jaar ervaren. “We stonden om 6 uur op om de vogels te verjagen met een oude brommer zonder uitlaat. We bleven vervolgens slapen in de boomgaard en maakten in de avond vaak een groot kampvuur waar we op barbecueden. Dit voelde voor ons als vakantie. De hele dag in de vrije natuur met gezelligheid, muziek en sterke verhalen.”

kersenverkoop betuwe blom

Aart ging na de lagere fruitteelt school naar de middelbare fruitteelt school om voor de teelt te leren. Vader Jan plantte echter alleen boomgaarden met peren en appels en geen kersen. Dit kwam omdat de teelt van kersen niet rendabel genoeg meer was door het grote risico van een slechte oogst, de uurlonen die steeds hoger werden en het feit dat het plukken erg arbeidsintensief was. Niet alleen de familie Blom zag dit, maar alle boeren in de Betuwe. Hierdoor verdwenen bijna alle kersen en werden ze vervangen door appels en peren.

Opkomst Betuwe Kers

Het zag er slecht uit voor de toekomst van de Betuwse kersen, maar er kwam net op tijd een oplossing: de laagstambomen. Hiermee werd het plukken van kersen een stuk eenvoudiger en konden de bomen beter beschermd worden. Daarnaast kwamen er nieuwe rassen op de markt die groter en zoeter waren én met een verschillende rijpingstijd. Aart was de mooie kersentijd niet vergeten en wilde dit op professionele wijze weer terugbrengen. Hij besloot de gok te wagen en over te gaan op de teelt van kersen. “Kersen horen in de Betuwe. De Betuwse klei en het klimaat zorgen ervoor dat we de lekkerste kersen hebben van Europa.

Uitbreiding

Nu met de huidige grote plannen van het opzetten van Streeckerij de Betuwe zal Aart zijn droom zien uitkomen. Een heus fruit Beleefpark klaar voor de toekomst waar het heden en verleden bij elkaar komen.

× Waarmee kan ik jou helpen?