Terugblik Betuwse Kersendagen

6 juli 2022

Na twee jaar afwezigheid door corona werden in Wadenoijen bij Streeckerij de Betuwe weer de Betuwse Open Kersendagen gehouden. Afgelopen weekend was het drie dagen feest met allerlei activiteiten en optredens van zangkoren en artiesten. En dat alles op het terrein waar over niet al te lange tijd ook het gebouw van Streeckerij de Betuwe komt te staan. Daar komen streekproducten van de Betuwe en de fruitteelt centraal te staan.

 De opstelling van de attracties was een eerste test. De ambitie is om met het nieuwe streekbelevingspark het streektoerisme te bevorderen en de regio nog meer ‘op de kaart’ te zetten.

‘De kers op de taart van de Betuwe’

De Kersendagen werden zaterdagmorgen traditioneel geopend door Burgemeester Hans Beenakker: “Ik heb het al heel wat jaren mogen doen. De kers is natuurlijk, ik zou bijna zeggen, de kers op de taart van de Betuwe. De Betuwe is fruit en Tiel is fruit en natuurlijk Flipje, dat willen we graag zichtbaar maken”. Vervolgens knipte hij met een heggenschaar het lint van een grote strik door, en waren de Kersendagen officieel geopend.

Betuwse Kersendagen 2022
Betuwse Kersendagen 2022
Betuwse kersendagen

Kern van de kersenteelt

De Betuwe is de kern van de kersenteelt omdat het tussen de rivieren ligt. Er is kleigrond, dat is goede grond voor de smaak en de hardheid van de kersen. De Kordia is een zoete kers die donkerrood van kleur is. “Vanaf juli zijn deze kersen plukbaar, precies tijdens deze dagen dus eigenlijk. De kersen hebben dit jaar veel zon gehad. Hoe meer zon, hoe meer suiker en hoe zoeter dat de kersen zijn”, vertelt kersenteler Aart Blom:

Volgens Blom stond vroeger de hele Betuwe al vol met kersenbomen: “Dat waren de hoogstambomen, die zijn toen wel een beetje verdwenen omdat het een dure teelt is. Hoog kersen plukken en risico met regen en vogels. Door de nieuwe manier van telen, met onderstammen, kun je de groei lager houden en daardoor is de teelt weer terug gekomen in de Betuwe”.

Zelf kersen plukken

Als je de boomgaard in ging om te plukken, kreeg je een doosje mee en plukinstructies waar je mocht en hoe je het beste kon plukken. Bij de uitgang werden de geplukte kersen afgewogen en afgerekend. Op het buitenterrein was naast alle activiteiten ook de mogelijkheid voor een hapje en een drankje.

Betuwse Kersendagen 2022
Betuwse Kersendagen 2022
Betuwse Kersendagen 2022

 Van heinde en ver

Bezoekers kwamen van heinde en ver, zoals een gezin uit Eindhoven. De man wilde zijn dochter de ervaring van het plukken en het spelen bij de andere activiteiten meegeven. “De kersen zijn erg goed, zoet en groot. De prijs is bijna gelijk, als de prijs in de winkel”, zei  hij.

Een meisje uit Capelle aan den IJssel kwamen plukken voor de beleving. Ze vond het erg leuk om te doen, al eet zij ze zelf niet. “Ik vind ze niet lekker”, liet ze weten.

Ook na het weekend van de Betuwse Kersendagen kan nog de hele maand juli kersen geplukt worden in de boomgaard van Aart. Streeckerij de Betuwe vindt u bij Boomgaard D’n Kerkewaerdt langs Rijksweg A15, ter hoogte van afslag 31 Wadenoijen.

De vijfde editie van de Betuwse Kersendagen trokken circa 10.000 bezoekers over de drie  dagen. Na het Fruitcorso en Appelpop is dit het meest bezochte evenement binnen de gemeente Tiel.

Voor wie meer wil weten over het kersen plukken, kersenrecepten en leuke weetjes over de Betuwse kersen, kijk op onze website www.streeckerijdebetuwe.nl

Betuwse Kersendagen 2022
Betuwse Kersendagen 2022
Betuwse Kersendagen 2022

Locatie

Streeckerij de Betuwe
Langs Rijksweg A15, ter hoogte van afslag 31 Wadenoijen.
Adres: T-splitsing Overlaat/Lingedijk 129A
4014 ME Wadenoijen

www.streeckerijdebetuwe.nl

Facebookpagina: https://facebook.com/betuwekers

Instagram: https://www.instagram.com/streeckerijdebetuwe_

Foto’s: Jan Bouwhuis

Publicatie: 6 juli 2022

Meer nieuws